Nyheder

Kopimøbler stadig lovlige i England

Nu troede vi lige, at Storbritannien snart ville stramme reglerne for salg af billige kopier af de kendte møbel-klassikere. Det sker nok også, men her over sommeren er der kommet grus i maskineriet.

I Danmark er designermøbler og andre værker af brugs-kunst beskyttet af ophavsret, indtil der er gået 70 år efter designerens død. I England har man derimod en særlig regel i loven (”Copyright Designs and Patents Act”) om, at hvis der er fremstillet mere end 50 eksemplarer af produktet, er der kun beskyttelse i 25 år fra den første markedsføring. Kopier af designermøbler, lamper osv. som er produceret i mere end 50 eksemplarer, kan derfor lovligt fremstilles og sælges i England langt tidligere end her i landet – til stor fortrydelse for dem, der har rettig-hederne til designet.

Som følge af en afgørelse fra EU-domstolen besluttede den britiske regering for nogle måneder siden at ophæve reglen om den 25-årige beskyttelse. Herefter vil det også i Storbritannien blive ulovligt at sælge kopier af designer-møbler, indtil der er gået 70 år efter designerens død. Af hensyn til de virksomheder, der udnytter reglen, blev der fastsat en overgangsperiode indtil april 2020.

Mange indehavere af designklassikere åndede lettet op ved udsigten til, at deres rettigheder i hvert fald i 2020 ville være bedre beskyttet mod billige kopier fra Stor-britannien. Desværre ser det ud til, at de har glædet sig for tidligt. Den 23. juli 2015 har den britiske regering nemlig annulleret beslutningen om at ophæve reglen om den 25-årige beskyttelse. Lovgivningsprocessen skal nu genoptages med nye undersøgelser, høring og over-gangsregler.

Før eller siden bliver der forhåbentlig sat en stopper for den lempelige beskyttelse i Storbritannien. Indtil videre må de, der har rettighederne til de danske design-klassikere, væbne sig med tålmodighed. Det er altså stadig lovligt at sælge billige kopier af ikoniske danske designermøbler i Storbritannien, så længe de ikke bliver solgt som ægte.

Author


Lisbet Andersen

Lisbet Andersen arbejder med immaterialret og markedsføringsret - især branding og alle aspekter af varemærkeret.