Nyheder

Ny bølge af fup-fakturaer

Virksomheder, som registrerer varemærker eller andre immaterielle rettigheder, skal se sig godt for – meget godt endda. Ellers er det let at blive snydt af et af de mange fup-firmaer, som sender opkrævninger ud til virksomhederne for tiden.

Der er desværre en hel række foretagender i forskellige lande, der ser ud til at leve af at sende fup-fakturaer til virksomhederne. I dag er det utrolig nemt at kopiere oplysninger om en varemærkeansøgning eller registrering fra de officielle registre, og disse oplysninger sættes så ind i et dokument, som ligner en faktura, og som angiveligt kommer fra en afsender, hvis navn lyder som et officielt register. Dokumentet sendes afsted til virksomheden, og nogle lader sig desværre narre til at betale det angivne beløb, som plejer at være noget højere end det officielle gebyr for en rigtig registrering eller fornyelse.

Det er ærgerligt at bruge penge på den slags. De pågældende fup-foretagender henviser nogle gange til, at virksomhedens varemærke bliver optaget i et register. Man kan bare ikke vide, om det pågældende register overhovedet eksisterer. Hvis det eksisterer, er der formentlig ingen, der bruger det, og i hvert fald har det ingen betydning for beskyttelsen af det pågældende varemærke.

Det bedste råd mod den slags henvendelser er at ignorere dem uden at svare. Hvis man først skriver tilbage, kan man ikke vide, om ens brevhoved så også kan blive anvendt til lyssky formål.

Virksomheder, der har en advokat eller anden rådgiver til at tage sig af deres varemærkeregistreringer, kan regne med, at alle opkrævninger, der ikke kommer fra den sædvanlige advokat eller rådgiver, er svindel. Nogle varemærkemyndigheder advarer på deres hjemmesider mod svindelen og lægger anonymiserede opkrævninger op, hvor man kan se eksempler på afsendere. Spørg din rådgiver, hvis der er tvivl.

Også på området for domænenavne er der svindel i omløb. Det betaler sig at være forsigtig!

Author


Lisbet Andersen

Lisbet Andersen arbejder med immaterialret og markedsføringsret - især branding og alle aspekter af varemærkeret.